Ons verhaal

Wij bij Tujue streven ernaar de Turkse geschiedenis en cultuur te behouden en te promoten. Ons doel is om Turkse legendes en relikwieën over de hele wereld te achtervolgen en het Turkse erfgoed te verkennen.

Wanneer men de Turkse geschiedenis bekijkt, zien we een aantal conflicten die heel gevoelig liggen of waarbij feiten en fabels door elkaar worden gehaald. We hebben ons dan ook de taak gegeven om de feiten uit te zoeken rondom gebeurtenissen van Turkstalige landen. Onze focus ligt voornamelijk bij de gebeurtenissen tussen Armenië, Azerbeidzjan, Turkije en haar voorganger(s). Tujue wilt historische feiten rondom de Armeense kwestie en de meest recente ontwikkelingen rondom Nagorno-Karabakh ter informatie beschikbaar stellen.

Gezien de gevoeligheid van de Armeense kwestie en het Karabakh conflict, willen wij als onafhankelijk instituut deze onderwerpen zo neutraal mogelijk belichten. Het staat onomstotelijk vast dat er vele honderdduizenden mensen stierven in de nadagen van zowel het Osmaanse Rijk als die van de Sovjet-Unie. Wat echter ter discussie staat in deze kwestie, zijn de feiten rondom deze conflicten. Deze worden in de media vanuit de Armeense oogpunt belicht, terwijl tegenstanders het alleen vanuit Turkse en Azerbeidzjaanse kant bekijken.

Naast deze onderwerpen, belichten wij enkele andere conflicten die betrekking hebben tot Turkstalige landen of groepen.


De Armeense Kwestie

In de nadagen van het Ottomaanse Rijk kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Kunnen deze gebeurtenissen bestempeld worden als genocide of is er ook een andere kant van het verhaal?
» Lees meer…

Het Karabakh Conflict

Territoriale integriteit van een land en de zelfbestuur van een volk staan loodrecht tegenover elkaar. Wat is het oorzaak van de territoriaal en etnisch conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Karabakh regio.
» Lees meer…

Een Nucleair Probleem

De kerncentrale van Metsamor is een van de weinige overgebleven Soviet kernreactoren en bevindt zich midden op het meest aardbevings-gevoelige terrein van de aarde. Wat zijn de risico’s voor de regio?
» Lees meer…


Overige dossiers

Het Cyprus Conflict

Was de onafhankelijkheid van Cyprus vanaf dag één een mislukte huwelijk? Hoe heeft het zover kunnen komen dat er een etnische conflict ontstond en waarom besloot Turkije het eiland binnen te vallen?
» Lees meer…

De Jupiter-affaire

De Cubacrisis was een dreigende atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in oktober 1962. Het is echter niet bekend dat de oorsprong van de Cubacrisis in Turkije ligt…
» Lees meer…

Een radioactief erfenis

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren 1990 riepen de vijf republieken van Centraal-Azië onafhankelijkheid uit en kregen daarbij een nucleaire erfenis: locaties van het Sovjet-atoomprogramma.
» Lees meer…

Go top