?? Is de orde weer hersteld in Kazakhstan?

januari 7, 2022

Volgens president Kassym-Jomart Tokayev zou de orde in Kazakhstan weer zijn hersteld. De afgelopen dagen zijn er duizenden arrestaties verricht, waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen en honderden gewonden zijn gevallen. De staatstelevisie meldde vrijdag dat er de afgelopen dagen alleen al in Almaty, meer dan drieduizend mensen zijn opgepakt.

Volgens de officiële cijfers zijn er 26 demonstranten om het leven gebracht. Donderdag meldde een woordvoerder van de politie al dat “tientallen aanvallers werden geëlimineerd” toen gewapende actievoerders overheidsgebouwen probeerden binnen te gaan. Ook kreeg de overheid hulp van het CSTO, een door Rusland geleide militaire bondgenootschap, dat zo’n 2.500 “vredestroepen” naar het Centraal-Aziatische land stuurde.

Moskou ziet de onrust in Kazachstan als een “van buitenaf geïnspireerde poging om de veiligheid en integriteit te ondermijnen”, luidde een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredestroepen hebben het recht wapens te gebruiken als zij worden aangevallen door “gewapende bendes”, stelde het secretariaat van het CSTO.

Go top