?? Onrust in delen van Kazakhstan

januari 6, 2022

Veiligheidstroepen zijn donderdag opnieuw slaags geraakt met demonstranten in Almaty, de grootste stad van Kazakhstan. Er waren ’s middags explosies en schoten te horen op een van de centrale pleinen in de stad. Ooggetuigen melden dat er doden en gewonden zijn gevallen. Volgens de politie zijn er inmiddels bijna 2.300 mensen aangehouden. Tientallen betogers zijn gedood door veiligheidstroepen er zijn duizenden gewonden. Ook zijn er 18 politieagenten omgekomen en bijna 748 gewonden.

Kazakhstan wordt enkele dagen geteisterd door hevige rellen en demonstraties wegens verdubbeling van de gasprijs. De president van het land sprak woensdag met de landen van de militaire bondgenootschap CSTO, waarin Armenië, Belarus, Kirgizië, Rusland en Tadzjikistan zitten. Nikol Pashinyan, premier van Armenië en momenteel voorzitter van het CSTO liet weten dat voor beperkte tijd vredestroepen naar Kazakhstan worden gestuurd.

Donderdag zijn het leger en demonstranten weer slaags geraakt in de grootste stad Almaty, waarbij ook is geschoten op betogers. Demonstranten namen al het vliegveld van die stad over. Hierop heeft de president keihard optreden beloofd en is het leger ingeschakeld. Ook geldt voor het hele land de noodtoestand. Naast betogers, zijn er ook acht agenten en leden van de National Garde omgekomen en raakten 317 gewond.

Go top