Voor Azerbeidzjan en Armenië zijn 8 en 9 mei gedenkwaardige dagen. Terwijl Azerbeidzjan deze dag markeert als bezettingsdag van de stad Shusha (Azerbeidzjaanse schrijfwijze), viert Armenië de dag van bevrijding van Shushi (Armeense schrijfwijze). Shusha was ooit de parel van Karabakh.
Toen het conflict uitbrak, kwam Azerbeidzjan oog in oog te staan met een door Armenië gevoerd agressief beleid van etnische zuivering. De stad kende voor het begin van het Karabakh conflict in de jaren negentig een meerderheid van Azerbeidzjanen. Echter zorgde de ligging van Shusha er voor dat de controle over de stad van groot belang was voor beide partijen. Vanuit Shusha was het namelijk mogelijk om te vuren op de hoofdstad van Karabakh. Het Azerbeidzjaanse leger heeft dit voordeel dan ook actief benut.
Op 8 mei 1992 werd er hevig gevochten voor de stad. Volgens Armeense bronnen namen 3.800 vrijwilligers van Armeense zijde deel aan de gevechten. Om 9 uur ’s ochtends op 9 mei 1992 zei Arkady Ter-Tadevosyan dat “de vijand Shushi heeft verlaten, het Armeense fort is bevrijd“. De Armeense strijdkrachten grepen Shusha met behulp van de 366e regiment van de Sovjet Unie, waarna honderden onschuldige Azerbeidzjaanse burgers werden vermoord en de rest van de bevolking werd verdreven. De stad werd vernietigd en de Armeense strijdkrachten plunderden talloze culturele, religieuze en historische monumenten.
De bezetting van de stad Shusha is een integraal onderdeel van het systematische agressie- en beroepsbeleid van Armenië jegens Azerbeidzjan. Nog steeds komen er meldingen van monumenten die worden vernietigd.
Het ziet er naar uit, gezien de strategische ligging van de stad, het gebied niet snel zal worden overhandigd aan Azerbeidzjan, om zo de duizenden oorspronkelijke bewoners terug te laten keren naar hun geboorteplaats.