?? Een Joodse krijger in een islamitische land

april 25, 2020

Een Joods echtpaar emigreert vanuit Qırmızı Qəsəbə, een klein gemeenschap die bekend staat als een van de oudste Joodse regio’s ter wereld, naar Baku. Daar wordt Albert geboren als een van de tien kinderen van het gezin. Tijdens zijn schooltijd was Albert geïnteresseerd in muziek en nam hij trompet les. Na het behalen van een technische graad, ging hij aan de slag bij een machinefabriek, als metaaldraaier. Zijn broer, Rantik Agarunov, verklaarde: “Het enige dat Albert niet leuk vond, was agressie en misbruik van houding ten opzichte van kwetsbaren.” Degenen die hem kenden herinneren zich een pittige en vooral slimme man en een echte vriend; iemand die zijn leven zonder angst heeft geleefd.

Vandaag zou Albert zijn 51e verjaardag hebben gevierd… Zou, want Albert is er niet meer. Hij was een van de laatste Azerbeidzjanen die Shusha verdedigde, dat op 9 mei 1992 werd bezet door Armeense troepen. Terwijl de meeste mensen zijn naam of verhaal nooit hebben gehoord, staat Albert in Azerbeidzjan bekend als een oorlogsheld. Gevangen in de stad Shusha, deed deze Joodse held zich tot het uiterste om zijn tankbataljon en de stad te verdedigen tegen een Armeense aanval. Zijn verhaal leest als een roman over heldendom en moed.

Hij was een van de grootste doelwitten van het Armeense leger. De Armeniërs waren zo erg beledigd door de sterke militaire vaardigheden van Albert, in combinatie met zijn identiteit als Jood, dat er een belong van 5 miljoen roebel op zijn hoofd stond. Albert vocht met heel zijn hart en macht, aangezien hij en kameraden de Armeense invasie en daaropvolgende daden van etnische zuivering en wreedheid tegen meer dan 20 procent van Azerbeidzjan het hoofd moesten bieden. Hij en zijn mede-Azerbeidzjaanse joden kregen de optie om te vertrekken naar Israël of een plek elders in het westen. Zij kozen er echter voor om te vechten voor hun thuisland Azerbeidzjan, het land waar hij van hield.

In mei 1992 werd hij op 23-jarige leeftijd tragisch vermoord. Zijn verhaal leest als een grote roman over heldendom en moed. Gevangen in de stad Shusha in de regio Karabach van Azerbeidzjan, deed deze Azerbeidzjaans-Joodse held zich tot het uiterste om zijn tankbataljon te verdedigen tegen een aanval van Armeense tanks. Hij was een vriend, een beroemde scherpschutter, een nationaal geëerde martelaar en een trotse beschermer van zijn vaderland. Het unieke verhaal van het leven van Albert is doordrenkt met trots voor zijn land, een land dat is ingebakken in een ongeëvenaarde standaard van interreligieuze betrokkenheid en blijft eren en vier de moed en heldenmoed van Albert.

Op 8 mei 1992 werd hij op 23 jarige leeftijd tragisch vermoord, nadat hij zijn tank had verlaten, blootgesteld aan de vijand. Hij instrueerde de tankchauffeur om te stoppen, om te voorkomen dat ze over de vele vermoorde lichamen zouden rijden. Albert kwam om het leven omdat hij bezig was de lichamen van zijn landgenoten te eren, bereid om zijn eigen veiligheid op te offeren. Kort hierna werd hij neergeschoten door een Armeense sluipschutter.

Het unieke verhaal van het leven van Albert is doordrenkt met trots voor zijn land, een land dat is ingebakken in een ongeëvenaarde standaard van interreligieuze betrokkenheid en blijft eren en vier de moed en heldenmoed van Albert.

Go top